Затлъстяването е болестно състояние, при което индексът на телесната маса е 30 или по-висок. Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимото за основната обмяна и за двигателната активност енергия. Как да се справяме… Пред ФАКТИ говори подполковник д-р Весела Михнева, част от екипа на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.
- Д-р Михнева, колко голям проблем в днешно време е наднорменото тегло?
- У нас над 45% от българите са с индекс на телесната маса над 25 кг/м2, което се дефинира като наднормено тегло или затлъстяване. От тях приблизително 23% са със затлъстяване I-ва степен, 8-10% – с II-ра, и 3% - с III-та степен или ексцесивно затлъстяване. Според изследванията, 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 6 години, а 12% – над 20 г. Ако говорим за децата – 200 000 са с наднормено тегло, а 67 000 от тях – със затлъстяване. В последните 50 години броят на хората със затлъстяване се е утроил.
- Защо затлъстяването e хронично състояние. Какво се случва в организма ни, за да започнем да трупаме мазнини в нашето тяло?
- От години говорим за множество хормони, които водят до регулация на апетита и това е залегнало в основата на съвременни тенденции за разбиране на наднорменото тегло и затлъстяването. Мастната тъкан се явява хормонален орган и затова, когато бързо се отслабва вследствие на глад, мастната тъкан има „памет“ и след спирането на диетичния режим имаме ново покачване на телесно тегло. Именно заради това е важен балансиран начин на живот и режим на хранене, а не изпадането в крайни диетичните режими. Поради сложната регулация на апетита и множество системи, отговарящи за метаболитните системи в човешкото тяло, развиването на болестно наднормено тегло води до отключване на хроничен болестен процес
- Смята се, че в световен мащаб около 1 млрд. души страдат от затлъстяване. Това нова съвременна болест ли е?
- 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а
техният брой ще стигне 1,5 млрд. през 2035 г.
Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия. Затлъстяването е сложно мултифакторно заболяване, което представлява прекомерно отлагане на мастна тъкан и има негативен ефект върху здравето. В последните 50 години то драматично зачестява, водейки до безпрецедентна пандемия, като честотата му от 1980 г. насам се е увеличила със 100%. Епидемиологичните данни на СЗО от 2016 г. сочат, че повече от 1,9 млрд. хора над 18 години са били с наднормено тегло – 39% от възрастното население. От тях повече от 650 млн. са били със затлъстяване (13%).
Затлъстяването и наднорменото тегло са петият водещ риск за смъртност, като ежегодно най-малко 2,8 млн. души умират в резултат на наднормено тегло или обезитет.
Със затлъстяването се асоциират 44% от случаите на захарен диабет, 23% от случаите с исхемична болест на сърцето и между 7 и 41% от случаите на някои ракови заболявания. Именно заради това затлъстяването се определя като новата пандемия на века.
- Наднормено тегло при децата. Защо все повече деца имат излишни килограми. Какво не се прави в училище и в семейството, за да е така?
- Ние сме на едно от челните места в света по наднормено тегло и затлъстяване при децата. Тези проблеми започват още в ранна детска възраст и вече имаме 10-12 годишни деца с диабет тип 2, който до скоро се приемаше за диабетът на напредналата възраст и е в следствие на инсулинова резистентност и наднормено тегло. Разбира се, че и гените и фамилна обремененост имат значение, когато говорим за затлъстяване, но обездвижването и липсата на спорт при децата, консумирането на високо калорична храна и фаст фууд, комбинирано с липсата на пресни зеленчуци и плодове в диетичния режим, са основния фактори за развитието на наднормено тегло и затлъстяване.
- Разкажете повече за термина „Longevity”…
- „Longevity” е област от медицината, която ни казва как да живеем по-дълго, но и здравословно. Тук важно е не само осигуряване на продължителен живот, но и възможността да сме активни, здрави и работоспособни до по-късна възраст. Как може да се дефинира термина „лондживити“ или „здраволетие“ ?
Целта е:
1. Увеличаване на индивидуалната продължителност на живот.
2. Продължителен живот без заболявания.
3. Контролиране и подобряване на отличителните белези на старостта.
Има три основни фактора, които влияят върху „здраволетието“.
1. ГЕНЕТИЧНИ - здраволетието е повлияно до голяма степен от гените, 25% се дължи на генетични фактори. Гените са отговорни за поддържане на теломерите (краищата на хромозомите), възстановяване на ДНК и защита на клетките от оксидативния стрес.
2. ОБКРЪЖАВАЩАТА СРЕДА - обстановката около нас играе критична роля в нашето здраволетие. Доказано е, че хората, които живеят на по-висока надморска височина живеят по-дълго. Има географски области – т. н. „Сини Зони“, където хората живеят по-дълго и имат понижен риск от хронични заболявания. Тези Зони са Окинава (Япония), Икария (Гърция); Сардиния (Италия); Лома Линда (Калифорния) и Никоя (Коста Рика) и новата „синя зона“ - Сингапур.
3. ОБЕЗИТЕТ И НАЧИН НА ЖИВОТ - затлъстяването е свързано с намалена продължителност на живота. От много години се знае, че няма дълголетници със затлъстяване. Важни са също добрият сън, пълноценен социален живот и ежедневни физически упражнения или поне 10000 крачки дневно.
- Затлъстяването и генетичните фактори – има ли връзка?
- Затлъстяването е сложно заболяване, развиващо се вследствие на взаимодействие между фактори на средата и генетични такива. Безспорно основно значение за развитието му заема начинът на живот – преяждането и липсата на физическа активност. Същевременно нерядко като първопричини за покачването на телесното тегло се установяват и различни ендокринни заболявания – например на щитовидната, надбъбречната или хипофизната жлеза.
Сериозен проблем при затлъстяването е, че при около 65% от страдащите съществува генетична предразположеност, която допринася за развитието му. Голяма група гени оказват влияние върху това комплексно заболяване и в крайна сметка правят лечението му значително по-сложно и изпълнено с предизвикателства. До 2023 г. са установени мутации в над 189 гена, които водят до възможност за отключване на наднормено тегло и затлъстяване. Естествено, това не е единствена причина и говорим за т.нар „спящи гени“, които се събуждат на фона на живота, който водим. Хората не бива да се успокояват, че само генетичните фактори са причина за наднорменото тегло, но също значение имат и различни фактори на околната среда, които сложно си взаимодействат и така честотата на това заболяване нараства значимо в световен мащаб.
- Защо хората, които живеят на по-висока надморска височина, живеят по-дълго и не страдат толкова от затлъстяване?
- Според немски учени по-голямата надморска височина влияе благоприятно на отслабването на хората. След престой в планината доброволците са редуцирали тегло, намалили са апетита си, а кръвното налягане се е подобрило значително.
Учените смята т, че отслабването се дължи на подобряване на метаболизма и намаления прием на калории.
Загубата на апетит е много характерна за хората, които не са свикнали с големите височини.
- Храната какъв фактор е. Какво можем да направим ние, за да сме в по-добра кондиция?
- Особено в развитите страни се наблюдава презадоволяването с различни високо калорични храни и напитки. Отделно високо калоричната храна, често се явява „по-вкусна“ - такива се пържените, панираните и сладките изделия, които „съблазняват“ и окото на човека. Освен това, децата днес често заседят пред компютрите и хапват основно чипсове и „бърза храна“. Хората в офиса нямат време да се хранят и приемат бърза, вредна и калорична храна. Презадоволеността от високо калорична храна на нашия континент повишава риска от затлъстяване и сърдечно - съдови заболявания.
Кухнята може би е ключът към по-добрия живот.
Много проучвания са свързани с доказателства, че консумацията на плодове и зеленчуци намалява риска от метаболитен синдром, затлъстяване, рак, СС заболявания и мозъчни нарушения. Тази протективна роля на растителните храни може да бъде свързана с антиоксидантите , които се намират в тях - в това число полифеноли, каротеноиди, фолати , витамин С и др.