2 144

4 храни, които намаляват риска от рак

  • храни
  • здраве
  • рак

Здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване на рак

Божидара Найденова Божидара Найденова Автор във Fakti.bg

Балансираният хранителен режим, който дава предимство на растителни храни като пълнозърнести храни и бобови растения, като същевременно ограничава червеното месо и преработените храни, може да изиграе ключова роля за намаляване на риска от рак.

Въпреки че ракът се влияе от няколко фактора – диета, генетика и околна среда – здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска от развитие на това сложно заболяване. Според диетолога До Тхи Лан от Общата болница Там Ан в Ханой, въпреки че никоя диета не може да предотврати напълно рака, диета, богата на растителни храни, пълнозърнести храни и ограничаване на преработените храни, може да подобри продължителността на живота и здравето, пише БГНЕС.

Ето четири храни, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак:

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, които запазват и трите части на зърното – зърно, ендосперм и зародиш – са източник на хранителни вещества. Зърното е богато на фибри, които подпомагат храносмилането и спомагат за редовното движение на червата, което може да намали риска от рак на дебелото черво. Зародишът, пълен с витамини, здравословни мазнини и фитонутриенти, е от съществено значение за цялостното здраве.

В същото време ендоспермът, богат на нишесте, осигурява енергия и малки количества протеини и витамини. Включването на пълнозърнести храни като овес, киноа и кафяв ориз в диетата ви може да подпомогне превенцията на рака.

Плодове и зеленчуци

Диетата, богата на плодове и зеленчуци, намалява риска от ракови заболявания като тези на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, стомаха и белите дробове. Тези растителни храни са с високо съдържание на антиоксиданти, които защитават клетките и намаляват риска от рак на дебелото черво, панкреаса и простатата.

Освен това плодовете и зеленчуците са пълни с витамини и са с ниско съдържание на захар, което ги прави здравословни за сърцето и полезни за справяне с кръвното налягане и диабета. Редовната консумация на плодове и зеленчуци подпомага контрола на теглото и допринася за по-дълъг и здравословен живот.

Боб

Бобът, включително соята, бобът мунг, черният и червеният боб, е богат на фитоестрогени, особено на изофлавоните в соята, които регулират хормоните, намаляват възпаленията и осигуряват силен антиоксидантен ефект. Тези свойства помагат за предотвратяване на рака на гърдата и на простатата.

Черният и червеният боб съдържат и антоцианини – мощни антиоксиданти, които защитават ДНК, намаляват риска от мутации и допринасят за дълголетието. Включването на боб в диетата ви предлага многобройни ползи за превенция на рака.

Риба

Рибата е отличен източник на белтъчини, витамини от група В и основни минерали като калий и селен. Тя е с особено високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в риби като сьомга, скумрия, херинга и сардини и са известни със своите здравословни свойства за сърцето. Омега-3 намаляват възпаленията, предотвратяват хроничните заболявания и могат да допринесат за дълголетието. Редовната консумация на риба с високо съдържание на омега-3 може да подпомогне цялостното здраве и да намали риска от рак. | БГНЕС

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини