Традиционни погачи, пити, баници (баници с локум, с ориз и сирене и картофи) и хлябове от всички краища на България бяха представени по време на XIII-то издание на фестивала „Хлябът на българина“, който се провежда в рамките на Празника на розата в Казанлък.
Повечето хлябове и тестени лакомства бяха на символични цени от 1 лев до 5 лева, видя репортер на ФАКТИ. За сметка на това гостите, които влизаха срещу 8 лева вход, успяха да безплатно на опитат от най-дългата вита баница с локум от рози и кебап със свинско месо и пърленка.
Според организаторите, на тазгодишното изложение е постигнат своеобразен рекорд, тъй като досега не е известно у нас да е приготвяна баница с локум от рози и розова вода, с подобна дължина – близо 1 километър и тегло 400 килограма.
Много музика и чуждестранни туристи (предимно от Япония) посетиха тазгодишното издание на „Хлябът на българина“.
През вчерашния ден в рамките на Празника на розата беше проведен и симпозиум “Храни, наследство и културна дипломация: Ролята на гастрономията в съвременния туризъм“. На практика храната може да бъде не само удоволствие за сетивата, но и мощен инструмент за дипломация, както и мост между културите.
В събитието участваха водещи лектори от България и Япония. Презентациите на проф. Хиро Такахаши - изтъкнат японски учен и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и доц. д-р Мария Йотова - преподавател в престижния университет в Киото-Япония, разгледаха как храната служи като инструмент за културен обмен и икономическо развитие.