Кофеинът може да помогне на определени бактерии да блокират проникването на антибиотици в клетките си, сочи ново лабораторно изследване, публикувано в списанието PLOS Biology. Откритието поражда въпроси дали консумацията на кофеин би могла да намали терапевтичния ефект на някои лекарства, но експерти подчертават, че засега няма основания за безпокойство сред хората, които употребяват кафе и други продукти с кофеин.
Известно е, че бактериите използват специални транспортни протеини, за да изхвърлят вредни вещества, включително и лекарства, и така да се предпазват от действието им. До момента обаче не бе напълно ясно как взаимодействието с различни молекули влияе на активността на тези протеини. В изследването екип от университета в Тюбинген, Германия, е анализирал как обикновената чревна бактерия Escherichia coli (E. coli) реагира на 94 различни химични вещества, сред които антибиотици, аспирин, ванилин и кофеин.
Резултатите показват, че кофеинът намалява производството на транспортния протеин OmpF, който подпомага проникването на антибиотици като ципрофлоксацин и амоксицилин в бактериалните клетки. Така, при по-малко налични протеини OmpF, ефективността на антибиотиците намалява. В лабораторни условия този ефект се наблюдава и при щам на E. coli, изолиран от реален пациент с уринарна инфекция.
Експерти от Великобритания обаче посочват, че не бива да се правят изводи за влиянието на кофеина при реални инфекции при хора. Според проф. Андрю Едуардс от Imperial College London няма доказателства, че консумацията на кафе влияе на ефекта на антибиотиците и не е необходимо да се променят навиците на пациентите. Той препоръчва при прием на антибиотици да се следват указанията на лекуващия лекар.
В проучването са изследвани и други вещества, включително пестициди, тетрациклини, макролиди и медикаменти за лечение на рак и възпалителни заболявания. Около една трета от откритите генетични промени се дължат на белтъка Rob, който регулира активността на редица гени и вероятно играе по-голяма роля в адаптацията на E. coli, отколкото се смяташе досега.
Учените подчертават, че предстои допълнително проучване на механизма, по който кофеинът влияе на бактериите и дали този ефект се проявява при други видове микроби. Към момента няма причина за тревога сред консумиращите кофеин, но темата остава актуална за бъдещи изследвания.