998

Нахутът - ключ към отличното чревно и стомашно здраве

  • нахут
  • чревно здраве
  • стомах
  • черва
  • полезно
  • здравословно хранене

Нахутът съдържа както много фибри, така и редица витамини и минерали

Нахутът - ключ към отличното чревно и стомашно здраве - 1
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева Събина Андреева Автор във Fakti.bg

Нахутът се утвърждава като един от най-препоръчваните източници на въглехидрати за оптимално храносмилателно здраве, сочат мненията на водещи специалисти по хранене, цитирани от изданието EatingWell.

Този бобов зеленчук е особено богат на фибри, които играят ключова роля за функционирането на стомашно-чревната система. Половин чаша сварен нахут доставя около 6 грама фибри, като осигурява както разтворими, така и неразтворими фибри – комбинация, която оказва положително въздействие върху чревната микрофлора и перисталтиката.

Разтворимите фибри в нахута образуват гелообразна маса при контакт с вода, което забавя храносмилането и подпомага по-плавното усвояване на хранителните вещества, сочи анализ на Harvard T.H. Chan School of Public Health. Това свойство на разтворимите фибри има благоприятен ефект и върху нивата на кръвната захар, тъй като забавя усвояването на въглехидратите и намалява гликемичния индекс на храната. Неразтворимите фибри, от друга страна, добавят обем към изпражненията, предотвратявайки запек и улеснявайки редовното изхождане. Този двоен механизъм спомага за създаването на по-балансирана чревна флора и повишава ефективността на храносмилането.

Още един важен аспект е съдържанието на устойчиво нишесте в нахута. Диетологът Хайме Бахтел-Шелбърт отбелязва, че устойчивото нишесте служи като храна за полезните чревни бактерии и стимулира синтеза на късоверижни мастни киселини, като бутират. Тези съединения имат противовъзпалителен ефект върху чревната лигавица, подпомагат имунната функция и играят важна роля в профилактиката на метаболитни и възпалителни заболявания, твърдят изследвания, публикувани в British Journal of Nutrition.

Нахутът е и отличен източник на растителни белтъчини, витамини от група В, желязо, магнезий и други минерали, необходими за балансираното хранене. Редовната му консумация е свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, контрол на телесното тегло и по-добро общо здравословно състояние, сочат препоръките на Американската сърдечна асоциация.

Специалистите съветват нахутът да бъде включван редовно в менюто – например като част от салати, супи, гарнитури или като основа за хумус. По този начин не само се повишава хранителната стойност на диетата, но и се допринася за по-добро чревно и метаболитно здраве.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини