1 323

Лекари изброиха здравословните храни, с които да заменим мултивитамините

  • здравословно хранене
  • здравословно
  • храна
  • полезно
  • мултивитамини
  • витамини
  • минерали

Вместо да приемаме скъпи хапчета с витамини, лекари посочват, че е по-добре да приемаме тези храни

Лекари изброиха здравословните храни, с които да заменим мултивитамините - 1
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева Събина Андреева Автор във Fakti.bg

В динамичното ежедневие много хора по цял свят посягат към мултивитамини като бързо решение за набавяне на основни хранителни вещества. Експерти по здравословно хранене обаче предупреждават, че разчитането единствено на добавки не е най-ефективният подход.

Двама медицински специалисти, цитирани от Fox News Digital, споделят кои храни могат естествено да заместят най-често срещаните съставки в мултивитамините.

Д-р Уилям Ли, лекар, учен и автор, подчертава, че спанакът съдържа множество важни хранителни вещества – витамини А, С, B1 (тиамин) и B2 (рибофлавин). Освен това листният зеленчук е източник на витамини B3 (ниацин), B6, B9 (фолат) и E. Според д-р Ли, редовната консумация на спанак може да понижи кръвното налягане, което е ключово за сърдечно-съдовото здраве и профилактиката на инсулт.

Папаята също е отличен източник на витамини А и С, допълва Ли. Тропическият плод съдържа още B5, B9 (фолат) и витамин Е, които подпомагат хормоналното, клетъчното и имунното здраве. Консумацията на папая може да намали възпалителните процеси, да подобри имунитета и да улесни храносмилането. Ако ви е трудно да откриете папая в магазина, може да заложите и на цитрусови плодове - портокали, лимони, грейпфрути.

Лещата е друга препоръчителна храна – тя е богата на витамини от група В, включително B1, B2, B3, B5, B6 и B9. Д-р Ли посочва, че този бобов зеленчук може да подобри метаболизма, да понижи нивата на лошия LDL холестерол и да намали възпаленията. Гастроентерологът д-р Дейвид Кахана също препоръчва лещата и допълва, че черен боб или нахут са добри алтернативи. Те са отличен източник на растителни протеини, витамини от група В и подпомагат здравето на червата.

Плодовете като боровинки, малини, ягоди или други горски плодове са богати на антиоксиданти, които подпомагат борбата с възпаленията и се грижат за здравето на сърцето.

Д-р Кахана съветва още да се включат мазни риби като сьомга и сардини в седмичното меню, тъй като те са богати на омега-3 мастни киселини, важни за мозъка и сърдечно-съдовата система.

Макар да няма нищо лошо в приема на мултивитамини, д-р Ли изтъква, че най-добрият начин за осигуряване на основните витамини е консумацията на цели храни. Те доставят не само витамини, но и множество други полезни макро- и микроелементи. Д-р Кахана добавя, че в клиничната си практика винаги поставя храната на първо място, а хранителните добавки използва стратегически, когато диетата не е достатъчна – например при хора с ограничения в храненето, проблеми с усвояването или специфични здравословни състояния.

Целта според специалистите е балансиран хранителен режим с богатство от хранителни вещества, като добавките се използват само когато това е обосновано медицински. Националните и международни здравни организации също препоръчват храната да бъде основният източник на витамини и минерали, а добавките – резервен вариант при доказан дефицит или специфични нужди.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини