В свой блог от декември 2023 г. д-р Бимал Чаджер, кардиолог с дългогодишна практика в неинвазивната кардиология, споделя съвети как можем да поддържаме здраво сърце с помощта на правилно хранене. По думите му, най-добрата диета за обръщане на рисковете от сърдечносъдови заболявания залага на храни, богати на хранителни вещества, които подкрепят сърдечната функция, кръвното налягане и нивата на холестерола.
Д-р Чаджер посочва какво е добре да присъства ежедневно в менюто ни:
Много плодове и зеленчуци
„Родителите ви са били прави, когато са ви насърчавали да ядете повече плодове и зеленчуци. Продължете този навик и в зряла възраст, като включвате разнообразие от цветове, форми и вкусове в чинията си. Всеки вид внася различни полезни вещества и антиоксиданти, които са ключови за здравето на сърцето. Особено полезни са листните зеленчуци, горските плодове, цитрусите и кръстоцветните зеленчуци,“ съветва специалистът.
Пълнозърнести храни
„Пълнозърнестите храни са не само актуална тенденция, но и мъдър подход в храненето. Заменете рафинираните и преработени зърнени продукти с пълнозърнести като киноа, кафяв ориз и овес. Те съдържат повече фибри, витамини и минерали и пряко подпомагат работата на сърдечносъдовата система“, препоръчва д-р Чаджер.
Чисти източници на протеин
„Протеинът е важен – осигурява енергия и сила. Приоритизирайте чисти и растителни източници като бобови и тофу. Намалете или изцяло изключете месото, за да дадете шанс на по-здравословни и по-зелени алтернативи. Това ще допринесе за по-нисък прием на наситени мазнини“, казва още кардиологът.
Контролирайте приема на сол
„Постоянната жажда и повишеното кръвно налягане често могат да се овладеят, ако ограничите консумацията на храни с високо съдържание на сол, като преработени закуски, консервирани супи и бързи храни. Тези продукти не само вредят на сърцето, но и не съдържат необходимите за организма витамини и минерали. Намаляването на солта може да изглежда необичайно, но използвайте повече билки и подправки – така ще подобрите вкуса на ястията си и ще намалите зависимостта от солта“, заключава д-р Чаджер.