Редовната консумация на млечни продукти може да забави развитието на саркопения, свързаната с възрастта загуба на мускулна маса и сила. До това заключение стигнаха изследователи, публикували проучване във Food Science & Nutrition. При експерименти върху мишки, четири вида млечни продукти подобрили показателите на мускулната тъкан и намалили възпалението.
Учените изследвали ефектите на пълномаслено и обезмаслено козе мляко, както и вариант, обогатен с витамин D и калций, и ги сравнили с краве мляко. Мишки с индуцирана саркопения получавали тези продукти в продължение на осем седмици. Всички варианти увеличили мускулната маса и активирали пътя PI3K/Akt/mTOR, отговорен за растежа и възстановяването на мускулите. Най-изразеният ефект бил наблюдаван при козето мляко с добавен витамин D и калций: то увеличило експресията на гени, свързани с регенерацията на мускулите.
Освен това, продуктите намалили нивата на възпалителни маркери (CRP, IL-1β, IL-6, TNF-α) и нормализирали процесите на автофагия, насърчавайки прочистването и обновяването на клетките. Анализът на микробиотата показал увеличение на броя на полезните бактерии, включително Leuconostoc и Lactococcus.
Авторите подчертават, че резултатите са получени върху миши модел, но те предоставят нови основания за разглеждане на млечните продукти - особено тези, обогатени с витамин D и калций - като потенциален инструмент за предотвратяване и забавяне на саркопенията.