1 000

Правилната диета намалява риска от камъни в бъбреците

  • диета
  • хидратация
  • здраве
  • камъни в бъбреците

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите образуването на камъни в бъбреците, е да пиете много вода

Правилната диета намалява риска от камъни в бъбреците - 1
Снимка: Shutterstock
Божидара Найденова Божидара Найденова Автор във Fakti.bg

Балансираната диета, богата на течности, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците, пише БГНЕС.

Камъните в бъбреците са малки, твърди образувания, които се образуват в бъбреците, когато определени минерали се натрупват в урината. Те могат да причинят силна болка, особено когато се придвижват през пикочните пътища. За щастие, проучванията показват, че това, което ядем и пием, играе важна роля в предотвратяването на камъните в бъбреците.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите образуването на камъни в бъбреците, е да пиете много вода. Поддържането на добра хидратация помага за разреждане на веществата в урината, които водят до образуването на камъни.

Колкото повече пиете, толкова по-малък е шансът минералите да се слепят и да образуват камъни. Повечето лекари препоръчват да се стремите да пиете поне 8–10 чаши вода на ден, а дори и повече, ако живеете в горещ климат или често спортувате.

Известно е, че и някои храни помагат за предотвратяването на камъни. Например, плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода и цитрат могат да намалят риска от образуване на камъни.

Цитратът е естествено вещество, което помага да се предотврати слепването на кристалите. Цитрусовите плодове като лимони, портокали и лайм са особено полезни. Проучвания показват, че редовното пиене на лимонада или портокалов сок може да помогне за намаляване на вероятността от образуване на камъни.

Храните, богати на калций, също са важни. Много хора мислят, че трябва да избягват калция, за да предотвратят образуването на камъни, но това не е вярно. Приемането на достатъчно калций от храната (а не от добавки) всъщност помага, защото той се свързва с оксалата в червата.

Оксалатът е съединение, което се съдържа в много храни и може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Когато калцият и оксалатът се свързват в червата, те напускат тялото чрез изпражненията, вместо да образуват камъни в бъбреците. Добри източници на калций са нискомасленото мляко, киселото мляко и сиренето.

Консумирането на достатъчно плодове и зеленчуци като цяло също помага, защото те намаляват киселинността на урината. По-алкалната среда на урината затруднява образуването на определени видове камъни. Листните зеленчуци (с изключение на спанака, който е с високо съдържание на оксалат), чушките и краставиците са добър избор.

Пълнозърнестите храни като овес, кафяв ориз и пълнозърнест хляб осигуряват фибри, които поддържат здравето на бъбреците и помагат за намаляване на риска от камъни. От друга страна, диетите с високо съдържание на захар и сол могат да увеличат риска.

Твърде много натрий (сол) кара бъбреците да изхвърлят повече калций, което може да доведе до образуване на камъни. Намаляването на преработените храни, солените закуски и бързото хранене е разумно решение.

Животинските протеини, като червено месо, птиче месо и яйца, също могат да повишат риска от образуване на някои камъни, особено камъни от пикочна киселина. Прекалената консумация на протеини увеличава киселинността на урината и понижава нивата на цитрат. Ето защо много експерти препоръчват да се ограничава консумацията на животински протеини и да се ядат повече растителни храни, когато е възможно.

Изследвания на Националния институт по здравеопазване и други големи проучвания показват, че балансираната диета, богата на течности, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците. Спазването на тези насоки не само предпазва бъбреците, но и е от полза за цялостното здраве.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини