1 731

Популярна диета застрашава от инфаркт и сърдечни болести дори здравите и млади хора

  • диета
  • карнивор
  • месо
  • здраве
  • здравословно хранене

Кардиолог предупреди, че екстремните диети като Карнивор водят до хронични възпаления, високи нива на холестерол, стесняване на артериите и риск от инфаркт или инсулт дори при хора под 40 години

Популярна диета застрашава от инфаркт и сърдечни болести дори здравите и млади хора - 1
Снимка: Shutterstock
Тихомир Шумов Тихомир Шумов Автор във Fakti.bg

Диетата, базирана изцяло на месо и животински продукти – популярна като Диетата Карнивор (хищник), набира все по-голяма популярност в мрежата. Последователите ѝ изключват въглехидратите, залагайки на червено месо, яйца и масло, с обещание за бърза загуба на тегло и повече енергия. Специалисти обаче алармират, че подобен хранителен режим може да се превърне в „бомба със закъснение“ за здравето, особено за сърцето и кръвоносната система.

Д-р Дмитрий Яранов, кардиохирург със седалище в САЩ, споделя пред аудиторията си в Instagram, че дори при млади, атлетични пациенти – с видимо добра физическа форма – може да се стигне до инфаркт, често без предшестващи симптоми. „Навън може да изглеждат като скулптура, но съдовете им са увредени“, споделя той. Причината е, че екстремните диети като Карнивор водят до хронични възпаления, високи нива на холестерол, стесняване на артериите и риск от инфаркт или инсулт дори при хора под 40 години.

Учени от Харвард и Оксфорд също публикуват тревожни данни: приемът само на две порции червено месо седмично повишава риска от диабет тип 2, а всеки допълнителни 50 грама дневно увеличават риска от сърдечносъдови заболявания с 18%. Подобни резултати са отчетени при анализ на над 200 000 души, проследени в продължение на почти 40 години.

Специалистите обръщат внимание, че месото, особено преработеното (колбаси, бургери), както и животинските мазнини, са основен източник на наситени мазнини. Те водят до натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове и натоварват сърцето, увеличавайки риска от инфаркт и инсулт.

Освен това при напълно изключване на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, организмът остава без важни витамини и фибри, което повишава риска от заболявания като скорбут и някои видове рак.

Въпреки това, други експерти изтъкват, че голяма част от научните изследвания не правят ясна разлика между преработените меса и непреработени месни продукти. Според препоръките на NHS, месото е важен източник на белтъчини, желязо, цинк и витамини от група В, но за максимална полза и минимални рискове се препоръчва избор на чисти меса и ограничаване на червеното и преработеното месо.

Данни на NHS сочат ръст на сърдечните инфаркти сред млади хора, особено във възрастовата група 25-29 години. Тази тенденция се наблюдава на фона на увеличаващата се честота на затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет – заболявания, които са в пряка връзка с хранителните навици.

Специалистите подчертават, че здравето не се постига с крайни диети и че балансът, разнообразното хранене и умереността са най-сигурният път към профилактика на хроничните заболявания.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини