Копривата е едно от онези растения, които често подценяваме, но всъщност крият изключителен здравословен потенциал. В България тя се среща почти навсякъде – край пътища, по бреговете на реки, в подножието на планини и във влажни местности. За много от нас тя е просто „пареща“ зеленина, но за специалистите по билколечение – истински натурален еликсир.
Най-ценните части на копривата са листата и корените, които съдържат богато количество желязо, витамин К, витамини от група В (особено В2), органични киселини, флавоноиди, хлорофил, бета-каротин, силиций и антиоксиданти. Това я прави отличен съюзник в борбата с редица хронични и остри състояния, както и при общо укрепване на организма.
Според проучване, публикувано в Journal of Herbal Medicine, екстрактът от коприва притежава ясно изразено противовъзпалително, антиоксидантно и антимикробно действие, което я нарежда сред най-ценните лечебни растения в народната медицина.
Ползи за здравето от редовната консумация на коприва
- Подсилва имунната система – благодарение на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти.
- Пречиства кръвта – желязото в съчетание с витамин C подобрява кръвообразуването и е подходящо при анемия.
- Подобрява обмяната на веществата – стимулира функциите на черния дроб, бъбреците и жлъчката.
- Облекчава ставни болки и артрит – поради силното противовъзпалително действие.
- Регулира кръвната захар – изследвания сочат, че копривата може да подпомогне контрола при диабет тип 2.
- Заздравява косата и кожата – често се използва в домашни рецепти за сгъстяване на косата и облекчаване на кожни проблеми.
- Успокоява храносмилателната система – полезна при подуване, гастрит и липса на апетит.
Натурални рецепти с коприва за всекидневна употреба
Отвара за здрава и гъста коса
Необходими продукти:
- 500 г прясна коприва
- 1 литър вода
Приготвяне:
Варете копривата 15 минути във вряща вода. След като се охлади, прецедете и използвайте за изплакване на косата след измиване. За допълнителна мекота можете да нанесете подхранваща маска след това. Отварата действа укрепващо върху космените фоликули и спомага за намаляване на косопада.
Чай при анемия, диабет и стомашни неразположения
Необходими продукти:
- 4 с.л. сушена коприва
- 1 литър вода
Приготвяне:
Варете сушената коприва в 1 литър вода за около 10 минути. След прецеждане и охлаждане, пийте по 100 мл всяка сутрин преди закуска. Напитката подпомага храносмилането, стимулира производството на червени кръвни клетки и регулира нивата на глюкоза в кръвта.
Компрес при рани и кожни раздразнения
Необходими продукти:
- 300 г коприва
- 800 мл вода
Приготвяне:
Варете копривата 10 минути, прецедете и оставете да се охлади. Потопете чиста кърпа или марля в отварата и наложете върху засегнатото място. Копривата действа антисептично, ускорява заздравяването и намалява възпалението.
Важно да знаете
Макар копривата да е изключително полезна, хора с хронични бъбречни заболявания или приемащи антикоагуланти (поради високото съдържание на витамин К) трябва да се консултират с лекар, преди да я използват редовно.