3 367

Диетолог посочи най-вредната храна

  • диетолог
  • вредна храна
  • здравословно хранене
  • трансмазнини

Специалистка подчерта вредата от трансмазнините

Диетолог посочи най-вредната храна - 1
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева Събина Андреева Автор във Fakti.bg

Поддържането на здравословен начин на живот започва с правилно хранене, което означава да бъдем по-внимателни към типа храни, които консумираме. Вредните продукти, особено тези, съдържащи трансмазнини, са сред най-опасните за сърцето и кръвоносните съдове.

Това подчерта в свое интервю диетологът и здравен треньор, Катерина Крупкина, основател на училището Mindful eating. Според нея, макар че прекомерната употреба на захар не е препоръчителна, истинският проблем идва от трансмазнините – те водят до възпаления в организма и не могат да бъдат ефективно изхвърлени от него, пише vesti.bg.

Как да разпознаем трансмазнините?

Най-лесният начин е да проверяваме етикета на даден продукт. Описания като „хидрогенирано масло“, „частично хидрогенирано“ или „частично модифицирано“ са сигнали, че в състава му може да се съдържат трансмазнини. Ако продуктът по принцип би трябвало да е течен, но е в твърдо състояние и е обозначен като „модифицирано масло“, има голяма вероятност да е обогатен с хидрогенирана мазнина.

Въпреки че е почти невъзможно да изключим напълно определени любими храни, ключът е в умерената консумация. „Дори да прекалим с иначе полезни храни, като елда например, това няма да се отрази добре на организма. Затова целта ни е да поддържаме здравословен баланс“, съветва Крупкина.

Кои храни най-често съдържат трансмазнини?

Трансмазнините са вид ненаситени мазнини, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Обикновено се срещат в следните продукти:

  • Пържени храни: картофки, чипс, бърза храна, приготвяна с хидрогенирани масла.
  • Печива и сладкарски изделия: торти, бисквити, пица, кроасани и други, направени с маргарин или частично хидрогенирани масла.
  • Готови закуски: пуканки, крекери, чипс.
  • Млечни и месни продукти: някои топени сирена, колбаси, хот-дог, съдържащи малки количества трансмазнини.
  • Замразени храни: приготвени ястия като замразена пица или други готови за консумация продукти.

За да се грижим пълноценно за здравето си, е добре да избягваме прекомерното количество трансмазнини. Четенето на етикети и съзнателният избор на хранителни продукти са първите стъпки към по-добър контрол върху приема на вредни вещества. Като поддържаме балансирано меню и обръщаме внимание на съдържанието на мазнини, можем да запазим здравето на сърцето и кръвоносната си система в дългосрочен план.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини