3 817

3 изненадващи храни, които повишават холестерола

  • холестерол
  • скариди
  • мляко
  • мазнини
  • масло
  • кокос
  • висок холестерол

Диетолог посочи кои са неподозираните храни, които всъщност вдигат нивото на холестерола в кръвта

3 изненадващи храни, които повишават холестерола - 1
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева Събина Андреева Автор във Fakti.bg

Качеството и съставът на продуктите, които консумираме, определят как тялото ще изгради своите клетки и какви процеси ще протичат в организма ни. Често се пристрастяваме към вредни за нас храни, но не забелязваме това веднага, докато не се наложи да се обърнем към специалисти. Диетологът Антонина Музиченко каза пред Рамблер с какви храни трябва да внимавате, ако не искате да повишите холестерола си.

Първо тя посочва, че всички храни могат да бъдат разделени на 3 макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати. Всеки има краен продукт на разграждане, който също се използва от тялото за различни функции.

70% от холестерола се произвежда от черния дроб, а 30% влизат в тялото с храната, главно от мазнини и животински продукти. Това е много важен елемент за здравето, но ако съдържанието му се увеличи, това пречи на правилното функциониране на тялото.

Това са продуктите, които неподозирано могат да повишат холестерола в организма:

  • Мляко и млечни продукти

Прясното мляко и млечните продукти имат доста високо съдържание на мазнини на 100 грама — от 3,2 до 5,5%. В същото време те често се използват в количества от 200-250 грама. Антонина казва: „От млякото и подобните продукти получаваме доста излишни мазнини. Освен това тези продукти имат висок инсулинов индекс, което от своя страна също повишава холестерола."

  • Кокос и кокосово мляко

Въпреки че тези храни често се смятат за здравословни и любими сред хората с активен начин на живот, те също са с високо съдържание на мазнини. „Кокосовото масло и мляко трябва да се консумират в ограничени количества, до 100 грама/мл на ден“, — казва диетологът. Опитайте се да ограничите консумацията до няколко пъти на всеки две седмици.

  • Скариди

Скаридите, обичани от мнозина, не са толкова безопасни, колкото си мислехме. Те наистина съдържат много мазнини — на 100 грама продукт около 150 мг. Антонина Музиченко пояснява: „Ако изядете достатъчно голямо количество скариди (500 грама или повече) вечерта преди да си направите кръвни изследвания, можете да видите рязко повишаване на холестерола.“

Бъдете много внимателни и не се увличайте с апетитните скариди, съветва диетоложката.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини