2 767

Храните, които всъщност ви правят по-гладни

  • храна
  • здравословно хранене
  • глад
  • плодове
  • зеленчуци

Диетолозите препоръчват да избягвате киселите плодове и зеленчуци

Храните, които всъщност ви правят по-гладни - 1
Снимка: Shutterstock
Мария Атанасова Мария Атанасова Автор във Fakti.bg

Ако искате да бъдете сити по-дълго време, определено трябва да избягвате определени храни, които всъщност предизвикват глад.

Според диетолога Михаил Гинзбург киселите ябълки и цитрусовите плодове могат да имат подобен ефект.

„Изглежда, че киселите зеленчуци и плодове имат обем, от тях може да получите енергия и да се заситите. Но тъй като са кисели, органичните киселини дразнят стомаха, увеличават неговата подвижност, а оттам и чувството за глад“, обясни лекарят.

Друго нещо, което ви кара да бъдете гладни, е алкохолът, тъй като разширява порите в мембраните на клетките и там отива глюкозата от кръвта.

„В кръвта има много малко количество от нея. Налице е непреодолимо чувство на глад, което често се случва при употребата на алкохол“, каза Гинзбург.

По подобен начин действа захарта, която бързо повишава нивата на глюкозата в кръвта.

„Освобождава се много инсулин, а кръвната захар също спада бързо. Когато тя е ниска, ние искаме да ядем отново.“

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини