3 032

С какви витамини и минерали ни зареждат морковите?

  • моркови
  • витамини
  • минерали
  • полезни вещества
  • здравословно хранене
  • зеленчуци

Морковите са изключително полезни зеленчуци - бедни на калории, но богати на витамини и минерали

С какви витамини и минерали ни зареждат морковите? - 1
Снимки: Shutterstock
Събина Андреева Събина Андреева Автор във Fakti.bg

Противно на общата представа, породена от анимационните филми, зайците не стоят на два крака, докато хрупат моркови. Те се придвижват на четири крака и дори не си падат по оранжевите кореноплодни зеленчуци.

Но пък така те губят множеството здравословни ползи, които носи вкусният зеленчук, пише Puls.bg. Ние, които фактически стоим на двата си крака в по-голямата част от случаите, ядем моркови по множество начини – можем, имитирайки старите тв ленти, да ги хрупаме сурови, но морковите могат да бъдат варени, пържени, запарени, изпечени и добавени в различни ястия като супи и яхнии.

Съдържанието на морковите е богато на витамини и минерали, като същевременно коренът е беден на калории. В един морков има приблизително 90% водно съдържание, докато останалите 10% са въглехидрати, които са добър източник на фибри. Пектинът е главната форма на разтворими фибри в моркова. Освен, че подобрява храносмилането и по този начин намалява нивата на кръвна захар, той носи и полезни бактерии на чревната микрофлора, по този начин укрепвайки организма допълнително.

Витамините и минералите в морковите са от съществено значение за организма и с множество функции за укрепването му. Съдържат се витамини А, К1, Б6 и Б7, както и калий. В морковите има и каротиндни клетки – те придават на зеленчука характерния му оранжев цвят. Освен оцветяващата им функция, те могат да се преборазуват във витамин А в организма.

Ползите от витамините и минералите в моркова са следните:

1. Витамин А – подобрява зрението
Получен от каротеноидите, този витамин предпазва зрението, като намалява прогресивното му влошаване с времето. Освен зрението, витамин А подпомага растежа, здравето на костите и имунната система

2. Витамин К1 – изгражда здрави кости
Още познат като филохинон, витамин К1 подпомага костното здраве, като подобрява плътността на костите.

3. Витамини В6 и В7 – подпомагат метаболизма
Витамин Б6 има роля в заздравяването на мускулите, но най-вече участва в преобразуването на хранителни вещества като мазнини, протеини и въглехидрати в глюкоза. Витамин В7, още наречен биотин, участва в разграждането на протеини и мазнини.

4. Калий – жизненоважен минерал
Калият не може да се образува в организма, а трябва да бъде набавен от храна или хранителна добавка. Той помага за нормалното функциониране на клетките и играе роля в съкращенията на мускулите, включително сърцето. По този начин калият е важнен за сърдечното здраве и намалява риска от аритмии.

Много от веществата в морковите действат и като антиоксиданти, които са свързани с намаляването на хронични възпаления в организма и понижаването на риска от множество заболявания, включително сърдечносъдови и ракови.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини