1 967

Най-полезните храни за здрав мозък

  • мозък
  • мозъчно здраве
  • мозъчно заболяване
  • храна
  • здравословно хранене

Лекари изброиха храните, на които трябва да наблегнем, за да се опазим от мозъчни проблеми

Най-полезните храни за здрав мозък - 1
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева Събина Андреева Автор във Fakti.bg

Медиците казват, че основната причина за инсултите са крехките съдове на мозъка. Тяхното естествено износване се засилва значително от консумацията на продукти с високо съдържание на холестерол, сол, трансмазнини и други вредни съединения, пише Дарик.

Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт. За това могат да помогнат следните продукти:

  • Ядки

Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.

  • Сушени плодове (сушени кайсии, фурми, сини сливи)

Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р.

  • Лимон

Помага за намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта, прочиствайки кръвоносните съдове.

  • Цвекло

Цвеклото също понижава нивото на "лошия" холестерол и пречиства кръвта.

  • Мед

Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на "лошия" холестерол.

  • Зелен чай

Зеленият чай има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв.

  • Черен шоколад

Чистият черен шоколад, който съдържа минимални или никакви добавени подсладители - най-често захар, съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини