6000 лв. за главен готвач и 5000 лв. за майстор на скарата – хотелиери и ресторантьори по Черноморието плащат атрактивни заплати в опит да си осигурят квалифицирани кадри. Повечето обаче разчитат на по-евтин персонал от чужбина.
Да отвори врати сред дълбоката криза за персонал, се оказва предизвикателство за управата на един от новите хотели в Обзор. В продължение на месеци издирват подходящи кадри из цялата страна, разказва бТВ.
„Хората, които работят при нас са много над средното заплащане за сезонните обекти, стараем се да гоним горе-долу стандарта на София. В порядъка от 3 до 6000 лв. са заплатите. За да може да имаме хора, които са качествени, които могат да ръководят правилно, трябва да са правилно стимулирани – това е един от начините", обясни Христо Евтимов.
В горната граница на заплащането е главният готвач Николай Нинов. Има 24 години опит зад гърба си и е удовлетворен, че уменията му са оценени.
„Работата, която върши един кадър от нашия калибър, е много повече от просто да седи зад печките. Ние отговаряме за доставки, отговаряме за регулиране на цената на храната, отговаряме за целия персонал в кухнята, следим продукти, носим и финансова отговорност", обясни Нинов.